WW-uitkering

Heb je langer dan een half jaar gewerkt maar heb je nu of binnenkort geen baan meer? Dan kun je misschien een WW-uitkering krijgen. Ga naar de website van het UWV om te kijken of je recht hebt op een WW-uitkering.

Bijstandsuitkering

Misschien heb je geen recht op een WW-uitkering, maar wel op een bijstandsuitkering van WerkSaam Westfriesland. Daar kun je alleen een bijstandsuitkering aanvragen als je in West-Friesland woont. Woon je daar niet? Kijk dan op de website van de gemeente waar je woont voor meer informatie.

Hoe vraag je een bijstandsuitkering bij WerkSaam Westfriesland aan?

  • Je gaat naar www.werksaamwf.nl, klikt op ‘uitkering aanvragen’ en logt daar in met je DigiD.
  • Je vult de melding voor een aanvraag bijstandsuitkering in.
  • Vanaf het moment dat je online een melding voor een bijstandsuitkering doet, gaat de zoektijd van 4 weken in. Je moet dan zoeken naar betaald werk of een opleiding.
  • Kun je door problemen nog niet aan het werk of naar school? Geef dit dan tijdens het gesprek met de jongerencoach aan, er wordt dan gekeken naar een passende oplossing.
  • Heb je 4 weken actief gezocht maar geen werk of opleiding kunnen vinden? Dan maak je de aanvraag voor een bijstandsuitkering definitief via www.werksaamwf.nl. Je klikt op ‘uitkering aanvragen’ en logt in met je DigiD. Doe dit wel binnen een week na het afronden van de zoektijd. Anders moet je opnieuw een melding doen en de zoektijd doorlopen.
  • Je vult de rest van de vragen in en voegt de gevraagde documenten toe.
  • Als je de aanvraag compleet met alle gevraagde documenten hebt ingediend, word je uitgenodigd voor een intakegesprek bij WerkSaam Westfriesland. Zij bepalen vervolgens of je recht hebt op een bijstandsuitkering.

Zoektijd

Iedereen tot 27 jaar die een bijstandsuitkering aanvraagt, krijgt vier weken de tijd om zo snel mogelijk werk of een opleiding te vinden. Dat is de zoektijd. In die zoektijd:

  • solliciteer je minimaal 5 keer per week
  • schrijf je je in bij minimaal drie uitzendbureaus
  • neem je al het werk aan dat je krijgt aangeboden

Je wordt tijdens de zoektijd ondersteund door een jongerencoach van WerkSaam Westfriesland. Het is daarom belangrijk dat je goed bereikbaar bent.

Scholingsplicht

Voor jongeren tot 27 jaar geldt de scholingsplicht. Dit betekent dat als je geen startkwalificatie hebt (een havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma vanaf niveau 2 of hoger) en terug naar school kunt, je weer terug naar school moet.

Wij helpen je op weg

Vind je het lastig om een uitkering aan te vragen? Heb je vragen over de scholingsplicht? Neem dan contact met ons op of kom langs.