Leeftijd en kwalificatieplicht

Tot je 18de heb je een zogeheten kwalificatieplicht. Dit betekent dat je naar school moet (leerplichtig bent) als je jonger bent dan 18 en nog geen startkwalificatie hebt gehaald. Je mag dus niet zomaar stoppen met school voordat je een havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma vanaf niveau 2 hebt behaald. Een vmbo-diploma telt niet als startkwalificatie.

18 en nog geen startkwalificatie?

Heb je na je 18de geen startkwalificatie? Hoewel je dan geen leerplicht meer hebt, is het niet verstandig om met school te stoppen. Zonder startkwalificatie is het moeilijker om werk te vinden en te behouden.

Twijfel

De juiste opleiding kiezen is makkelijker als je al weet wat voor werk je straks wil doen. Maar misschien weet je dat nog helemaal niet. Dan helpt het als je een interessetest doet. Dit kan je helpen bij het vinden van de richting die bij je past. Zo kun je zelf online de LOI Beroepsinteressetest doen. Voor een uitgebreidere test ben je van harte welkom in het Jongerenloket. We vertellen je graag hoe de test werkt en hoe de uitslag je kan helpen.

Uitschrijven mbo, hbo of wo

Als je je uit wil schrijven van je mbo-, hbo- of wo-opleiding, regel dan de volgende zaken:

  1. Schrijf je uit bij de school of universiteit. Dit doe je via studielink of via de school of universiteit zelf.
  2. Zet je studiefinanciering stop. Doe dit tegelijk met het aan DUO doorgeven van je uitschrijfdatum.
  3. Zet je studentenreisproduct voor het openbaar vervoer stop bij een servicepunt. Doe dit vóór of op de 10de dag van de eerste maand waarin je geen recht meer hebt op je studentenreisproduct, anders kost het je veel geld.
  4. Kijk of je nog collegegeld kunt terugkrijgen. Soms kun je het betaalde collegegeld terugkrijgen. Vraag dat na bij je opleiding.

1-februariregeling

Doe je mbo 3 of 4, hbo of universiteit en stop je in het eerste jaar? Als je vóór 1 februari je studiefinanciering stopzet, hoef je je beurs en reisproduct niet terug te betalen. Dit heet de 1-februariregeling. Als je geld hebt geleend voor je studie, moet je dit natuurlijk wel terugbetalen.

Wij zijn er voor jou

Voor meer informatie en advies ben je van harte welkom in het Jongerenloket. We denken graag met je mee. Neem contact met ons op of kom langs.